Μελομακάρονα: Μια συνταγή για να μυρίσει το σπίτι Χριστούγεννα
Έφτασε η εποχή του χρόνου
VIR ΣΤΕΛΙΟΣ ΑΡΑΚΑΣ

Μελομακάρονα: Μια συνταγή για να μυρίσει το σπίτι Χριστούγεννα

Μελομακάρονα: Μια εύκολη και δοκιμασμένη συνταγή για τα αγαπημένα μας χριστουγεννιάτικα γλυκά.

Νομίζω πως όλοι μας μπορούμε να φτιάξουμε μελομακάρονα για να μυρίσει το σπίτι και να μπούμε καλύτερα στο κλίμα των εορτών.

Υλικά Α

• 550 μλ ηλιέλαιο
• 100 μλ ελαιόλαδο
• 100 γρ ζάχαρη άχνη
• 1 κ.γ. γαρύφαλλο
• 3-4 κ.γ. κανέλα
• 1 κ.γ σόδα
• 1 πορτοκάλια ξύσμα
• 1 λεμόνι ξύσμα
• 400 μλ φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκάλι
• 50 γρ βούτυρο αγελάδος, λιωμένο (δίνει ωραίο άρωμα)

Υλικά Β

• 950 κιλό αλεύρι γ.ο.χ.
• 200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

Για το σιρόπι

• 500 ml νερό
• 1 κιλό ζάχαρη κρυσταλλική
• 100 γρ. μέλι
• 3 στικ κανέλας
• 5-6 ολόκληρα γαρύφαλλα

Εκτέλεση

Ξεκινάμε με το σιρόπι μας, βάζουμε σε μία κατσαρόλα όλα τα υλικά μαζί και μόλις πάρει βράση τα αποσύρουμε και τα αφήνουμε να κρυώσει 2-3 ώρες.

Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά Α σε ένα μπολ και σε ένα άλλο μπολ τα υλικά Β και μετά όλα μαζί προσοχή θέλει λίγο ζύμωμα γιατι θα βγάλει το λάδι ίσα ίσα ώστε να γίνει ένα ζυμάρι.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180-190 και πλάθουμε σε μπαλάκια σε μέγεθος καρυδιού και τα πατάμε σταυρωτά με ένα πιρούνι να κάνουμε σχέδια. τα ψήνουμε 25-30 λεπ΄τα ώστε να πάρουν ωραίο χρώμα και τα βουτάμε κατευθείαν στο σιρόπι ίσα ίσα 10-15 δευτερόλεπτα. και τα βάζουμε σε ταψί και ρίχνουμε το μέλι και τα καρύδια.

Tip

Για να μας πετύχει το μέλωμα θα πρέπει το σιρόπι μας να είναι κρύο και τα μελομακάρονα ζεστά

Read more