Κοτόπουλο Χριστουγέννων: Μια εύκολη συνταγή για το κυρίως πιάτο του γιορτινού σας τραπεζιού
Εύκολο-Γρήγορο-Νόστιμο
VIR ΣΤΕΛΙΟΣ ΑΡΑΚΑΣ

Κοτόπουλο Χριστουγέννων: Μια εύκολη συνταγή για το κυρίως πιάτο του γιορτινού σας τραπεζιού

Αναμφισβήτητα το επίσημο φαγητό των Χριστουγέννων είναι η γαλοπούλα.

Επειδή όμως,  δεν αρέσει σε όλους σας προτείνουμε μια εναλλακτική με κοτόπουλο για να ευχαριστήσετε όλους του καλεσμένους σας.

Υλικά

1 μεγάλο κοτόπουλο
250 γρ κιμά ανάμεικτο
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
100 γρ τσαγιού ρύζι καρολίνα
100 γρ τσαγιού κουκουνάρι καβουρδισμένο
100 γρ τσαγιού σταφίδες
8 κάστανα βρασμένα καθαρισμένα
½ φλ. τσαγιού κονιάκ
500 μλ τσαγιού ζωμό κότας
1 ματσάκι μαϊντανό
1 ματσάκι μυρώνια
αλάτι
πιπέρι
ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε τον κιμά, για 9-10’. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το αφήνουμε να μαραθεί και ρίχνουμε και το ρύζι μας και συνεχίζουμε για 3’ Σβήνουμε με το κονιάκ και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τον ζωμό. Όταν πιει τα υγρά το αποσύρουμε απο την φωτιά. Θέλουμε να τελειώσουμε το ρύζι στην κοιλία του κοτόπουλου.

Προσθέτουμε τις σταφίδες, τα κάστανα, τα μυρώνια και τον μαϊντανό ψιλοκομμένα και γεμίζουμε την κοιλιά του κοτόπουλου και ράβουμε.
Την υπόλοιπη γέμιση την βάζουμε γύρω γύρω στο ταψί με λίγο ζωμό. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220°C σε αέρα. Ρίχνουμε στη χούφτα μας το ελαιόλαδο και αλείφουμε καλά το κοτόπουλο, για να κάνει τραγανή κρούστα. Αλατοπιπερώνουμε εξωτερικά το κοτόπουλο. Τοποθετούμε στη μεσαία σχάρα, σε καλά προθερμασμένο φούρνο, και ψήνουμε ακριβώς 45΄.

Αφού ψηθεί το κοτόπουλο, το μεταφέρουμε σε μία πιατέλα και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10-15 λεπτά και είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

Tip

Στη γέμιση μπορούμε να προσθέσουμε συκωτάκια πουλιών ή μπέικον

Read more